Marcel Aerts

Senior technisch projectvoorbereider Rail

BAM Infra Rail is de toonaangevende spoorbouwer van Nederland. Betrokken bij complexe, multidisciplinaire projecten met een groot maatschappelijk belang. Met een dagelijkse focus op de efficiënte inzetbaarheid van het spoor, zodat reizigers comfortabel en op tijd van trein en tram gebruik kunnen maken. Voordat een project tot uitvoering komt zijn de technisch project voorbereiders druk bezig met de voorbereiding. Dit is ook het werk van Marcel Aerts.

Afstuderen en aan het werk

‘Ik ben vanuit mijn HTS-opleiding bij BAM begonnen als stagiair assistent uitvoerder. Een mooie en spannende tijd. Het werk en de organisatie bevielen me zo goed dat ik ook mijn afstudeeropdracht bij BAM heb gedaan. Daar leerde ik alles over calculatie, het werk van een uitvoerder en dacht ik mee over innovatieve toepassingen. Toen ik mijn studie had afgerond vroeg BAM me te blijven in de rol van werkvoorbereider. Daar heb ik niet lang over na hoeven denken.

De aanloop naar een project

Inmiddels ben ik al heel wat jaren aan het werk als technisch projectvoorbereider en heb het nog steeds reuze naar mijn zin. Het is een drukke en uitdagende baan waarin ik heel veel contact heb met mensen van verschillende disciplines. Van collega’s van logistiek, seinwezen en bovenleiding tot de mensen van de onderaannemers. Ook is elke projectlocatie anders, waardoor je opnieuw wordt uitgedaagd om de logistiekpuzzel op te lossen. Dat maakt mijn werk zo leuk, de diversiteit aan werkzaamheden en mensen. Ik doe samen met mijn collega’s de technische voorbereiding zoals het bestellen van materialen, het bedenken van werkmethodes en bepalen welke mensen en machines we gaan gebruiken. Omdat de buitendienststellingen vaak kort zijn, moet er een strakke en duidelijke planning liggen, zo dat de werkzaamheden binnen de tijd wordt uitgevoerd. Dat blijft de grootste uitdaging.

Door van tevoren multidisciplinair te overleggen, zorg je ervoor dat alles qua tijd en logistiek past voor het werk buiten begint. Tijdens de uitvoeringsfase van de projecten werk ik vaak in de weekenden als bouwcoördinator, waarbij je de voortgang bewaakt en bij achterstand bijstuurt. Ook beantwoord je de technische vragen die de uitvoerder op dat moment nog heeft. Het geeft me een enorme kick als dan alles klopt en conform planning verloopt. Het is leuk om een deel van de uitvoering mee te maken, zodat je kunt leren van buiten en deze ervaring  weer mee kan nemen in de voorbereiding.

Mooiste project

Er zijn twee projecten die er voor mij echt uit springen. OVSaal in Amsterdam was heel mooi om aan mee te werken omdat het een heel groot multidisciplinair project was, daar hebben we echt veel energie in voorbereiding gestoken met en een geweldig resultaat tijdens de uitvoering. Ook persoonlijk was dat erg leerzaam vooral op het gebied van system engineering. En de HSL-lijn was zeer vernieuwend voor de hele organisatie en uniek voor Nederland. Technisch was dat echt een uitdaging.

Toekomst

Zolang ik voldoende uitdaging heb in mijn functie,  kan blijven leren en groeien blijf ik heel graag voor de BAM werken. BAM is een mooi en groot bedrijf met veel mogelijkheden en innovatieve projecten die je zelfstandig kunt oppakken.